A Wagner-csoport miatt Litvánia növelte a katonák számát a fehérorosz határszakaszon

A Wagner-csoport miatt Litvánia növelte a katonák számát a fehérorosz határszakaszon

Az orosz zsoldosok fehéroroszországi jelenléte okán több katonai hírszerzőt is vezényelt a határra a litván kormány.

Litvánia megnövelte a Fehéroroszországgal közös, 680 kilométeres határát védő erőinek számát a több ezer orosz Wagner-zsoldos fehéroroszországi jelenléte miatt - közölte pénteken Ingrida Simonyte kormányfő a Verslo Zinios üzleti lap által közölt podcastban.

Kifejtette, hogy több katonai hírszerzőt vezényeltek a határra, és nagymértékben megnövelték a nemzetvédelmi és a bűnüldöző erők létszámát.

"Közös hadgyakorlatokat és egyéb műveleteket is végrehajtanak majd" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve:

"Szükségtelennek érzem, hogy erről bármilyen részletet, számokat vagy egyéb dolgokat ismertessek, amint például kollégáink a lengyel kormányban időnként teszik".

Beszámolójában az MTI emlékeztet, hogy Varsó a héten jelentette be, hogy újabb tízezer katonát küld a fehérorosz határra.

A Wagner-csoport több ezer harcedzett tagját azután vezényelték Ukrajnából Fehéroroszországba, hogy júniusban kudarcba fulladt a vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin által indított lázadás az orosz katonai felsővezetés ellen. A zsoldosok fehéroroszországi státusza és küldetése továbbra is tisztázatlan, de jelenlétük a NATO keleti szárnyának közelében nyugtalanságot kelt a régióban. A helyzetet tovább bonyolítja a fehérorosz hatóságok által megtűrt, sőt bátorított, főleg Lengyelország és Litvánia ellen irányuló, közel-keleti és afrikai országokból kiinduló migrációs nyomás.

Litvánia válaszul azt tervezi, hogy az összesen hat litván-fehérorosz határátkelőből kettőt lezár, amelyeken át nem történik áruszállítás, csak polgári utasforgalom. További lezárások esetében a vilniusi kormánynak a szomszédos országokkal is egyeztetnie kell, mivel a Fehéroroszországba tartó gépjárművek többsége az Európai Unióban van bejegyezve.

(Címlapkép: A Wagner katonai magánvállalat harckocsijai egy meg nem nevezett helyen, amint a zsoldoscsoport átadja nehézfegyvereit az orosz védelmi minisztériumnak. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)