Dudás: Demokráciában fél évvel a voksolás előtt nem módosítanak választási törvényt

Dudás: Demokráciában fél évvel a voksolás előtt nem módosítanak választási törvényt

A Mi Hazánk javaslatát elfogadva a kormánytöbbség megszavazta a fővárosi választási rendszer megváltoztatását. Így visszaállítják a listás választási rendszert Budapesten. A Mi Hazánk tartózkodott a szavazásnál.

A parlament kormánypárti többsége megszavazta a Mi Hazánk Mozgalom törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében a jövő júniusi önkormányzati választáson már pártlistákra is lehet szavazni. - írja a Telex.

A javaslatot 135 képviselő támogatta, 40-en nemmel szavaztak, így fél évvel az önkormányzati választás előtt átírják a választási szabályokat.

A Mi Hazánk 6 képviselője tartózkodott a szavazásnál, amit azzal indokoltak, hogy volt egy országgyűlési választásokra vonatkozó javaslatuk, amit a Fidesz leszavazott.

Az ellenzéki pártok többsége viszont azon a véleményen van, hogy a Mi Hazánk csak elvégezte a piszkos munkát a Fidesz helyett.

Karácsony Gergely például úgy fogalmazott: "a magát nindzsaként beállító kormány annyira gyáva, hogy nem meri saját maga benyújtani a javaslatát, hanem rábízták ezt a félfasiszta testvérpártjukra.'

Az ellenzéki pártok leginkább a javaslat időzítését és a benyújtás módját kritizálták a vitában.

„Fél évvel a választás előtt egy normálisan működő, demokratikus országban nem nyújtanak be ilyet”

- fogalmazott Dudás Róbert, a Jobbik-Konzervatívok képviselője, és azt javasolta, hogy ezt a vitát jövő ősszel, az önkormányzati választás után folytassák le.

A rendszerváltástól egészen 2010-ig, a pártlistákra leadott szavazatok alapján kerültek be a közgyűlésbe a képviselők. Ezt a gyakorlatot a Fidesz 2014-ben – ugyancsak pár hónappal a választás előtt – szüntette meg.

A Fővárosi Közgyűlésben a jövő júniusi önkormányzati választás után ismét nem a kerületi polgármesterek ülnek majd, hanem tagjait listás választási rendszer alapján választhatják meg a budapestiek.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. december 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)