Összesen 113 ember ellen emeltek vádat fénymásolóval hamisított diplomák, érettségik és egyéb közokiratok miatt

Összesen 113 ember ellen emeltek vádat fénymásolóval hamisított diplomák, érettségik és egyéb közokiratok miatt

Összesen 113 ember ellen emelt közokirat-hamisítás miatt vádat a Paksi Járási Ügyészség, miután lebukott egy fénymásolóval hamis bizonyítványokat áruló társaság.

A vádirat szerint a pátyi lakosú, de Budapesten élő férfi 2015 nyarán megismerkedett az 55 éves pusztahencsei vádlottal, akinek elmondta, hogy hozzáfér különböző bizonyítványokhoz, amelyekből hamis közokiratokat tud készíteni. A két férfi az ügyészség szerint ezután határozta el, hogy ebből üzletet csinál.

Míg az idősebb férfi egy számítógép, egy nyomtató és egy fénymásoló segítségével gyártotta a hamis diplomákat, érettségi bizonyítványokat, nyelvvizsgákat és jogosítványokat, addig az ügyfeleket a fiatalabb férfi szerezte az ismerősein keresztül. A hamis dokumentumokért minimum 10 ezer forintot, de döntően inkább 100-150 ezer forintot kértek.

A vádlottak között szerepel egy 37 éves györkönyi, egy 64 éves kunmadarasi és egy
40 éves hódmezővásárhelyi férfi, ők azok, akik nagyszámú megrendelőt szereztek a hamisítóknak. A többi vádlott vagy csak kevés személy közvetítésében vett részt, vagy maga volt a hamisítvány megrendelője.

A bűncselekmény-sorozatot kitervelő hamisítóval és társával, illetve a megrendelőket szerző kunmadarasi férfivel szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását kérte az ügyészség. Emellett kezdeményezték, hogy a bíróság 17 millió forint vagyonelkobzást is rendeljen el velük szemben.

A többi vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés kiszabását indítványozza az ügyészség, attól függően, hogy mekkora szerepük volt a bűncselekményekben.