Litvánia NASAMS légvédelmi rendszereket vásárol Ukrajnának

Litvánia NASAMS légvédelmi rendszereket vásárol Ukrajnának

Gitanas Nauseda litván elnök elmondta, ezeket a lehető leghamarabb leszállítják Ukrajnának.

Litvánia két NASAMS légvédelmi rendszert vásárol Ukrajna számára - jelentette be a litván védelmi minisztérium szerdán.

Az MTI azt írja, Gitanas Nauseda litván elnök is említette az ügyletet egy kedden késő este közzétett videoüzenetében, és elmondta, hogy a norvég gyártmányú légvédelmi rendszereket a lehető leghamarabb leszállítják Ukrajnának.

A tárca tájékoztatása szerint a szállítás három hónapon belül megtörténik. Az új NASAMS légvédelmi rendszerek kiegészítik és bővítik majd azokat a rendszereket, amelyeket korábban Norvégia és az Egyesült Államok adományozott az ukrán légvédelem megerősítésére

- tették hozzá.

Az államfő, aki szerdán Kijevbe érkezik be nem jelentett látogatásra, elmondta, hogy a 9,8 millió eurós vételárról szóló szerződést kedden írta alá Litvánia, Norvégia, illetve a gyártó, a norvég Kongsberg Gruppen.

(Címlapkép: (B-j) Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter, Boris Pistorius német védelmi miniszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Gitanas Nauseda litván elnök a Griffin Storm 2023 fedőnevű litván-német NATO-hadgyakorlat helyszínén, a Vilniustól mintegy 60 kilométerre, északra fekvő Pabrade gyakorlóterén 2023. június 26-án. A hadgyakorlat várhatóan július 7-ig tart. Pistorius közölte, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítésére Németország négyezer katonát küld Litvániába tartós állomásozásra. MTI/AP/Mindaugas Kulbis)