Moszkóviára nevezné át Oroszországot a litván parlament

Moszkóviára nevezné át Oroszországot a litván parlament

Történelmi előzmények nyomán ily módon is különbséget tennének Litvánia szláv lakossága és az oroszországi moszkoviták között.

A litván parlament jövőbizottsága megvizsgálja annak lehetőségét, hogy Oroszországot Moszkóviára nevezzék át - jelentette ki újságíróknak pénteken a testület elnöke, Raimundas Lopata.

"A Litván Nagyfejedelemség történelmi összefüggésében nevezett állam történelmi szerepének egy elfogadhatóbb és pontosabb értékelését szeretnénk javasolni Litvániának és a nyugati országoknak annál, ami a nagyorosz önértelmezésben található, és az európaiak tudatában rögzült, és tisztázni szeretnénk, melyik lenne az ország megfelelőbb neve: Oroszország vagy Moszkóvia?"

- fogalmazott az MTI beszámolója szerint a parlamenti bizottság elnöke.

A tervek szerint a testület történészekkel fog konzultálni, és társadalmi vitát indít Oroszország átnevezéséről.

Az ötlet történelmi előzményének tekinthető, hogy a XIII. század közepétől 1795-ig fennálló Litván Nagyfejedelemségben Oroszországot Moszkóviának hívták. Az állam szláv lakossága is ezt a nevet használta. Különbséget tettek saját maguk és az akkori Oroszország lakói között: magukat oroszoknak, az utóbbiakat moszkovitáknak nevezték.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő márciusban úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország átnevezésére irányuló javaslatokon "csak mosolyogni lehet". Szavai szerint az ilyen elképzelések a "képtelen kuriózumok" kategóriájába illenek.

(Címlapkép: Moszkva, Oroszország - Unsplash)