Nincs válasz: Pintér Sándor nem törődik a jászberényi szülészet áldatlan állapotával

Nincs válasz: Pintér Sándor nem törődik a jászberényi szülészet áldatlan állapotával

Budai Lóránt, a város ellenzéki polgármestere szerint Pintér pontosan tudja, hogy a bezárt szülészosztályra képtelen megoldást találni, inkább a hallgatásba menekül. A város vezetője az Alfahírnek elmondta, már egy hónapja nem kapott választ a belügyminisztertől.

Pintér Sándor a „ne szólj szám, nem fáj fejem” elvét követi a jászberényi helyzettel kapcsolatban, vagyis mivel pontosan tudja, hogy képtelen megoldást találni, inkább a hallgatásba menekül

– így reagált Budai Lóránt, Jászberény ellenzéki polgármestere az Alfahírnek annak kapcsán, hogy már gyakorlatilag egy hónapja nem kapott választ Pintér Sándor belügyminisztertől a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház áldatlan állapotával kapcsolatban.

„Pócs János, bár az ügy kirobbanásakor aktív volt, ő is rájött, hogy a helyzet reménytelen, így inkább a miniszter példáját követi” – fogalmazta meg kritikáját a városvezető a térség fideszes képviselőjével szemben.

Az időközi polgármesterválasztást jobbikos támogatással megnyerő Budai még augusztus elején erősítette meg lapunknak, hogy nem kapott előzetesen tájékoztatást, így a sajtóból értesült arról, hogy a jászberényi kórházban bezár a szülészeti osztály. Budai Lóránt ezt követően informálódott az ügyben, valamint levélben fordult Pintér Sándorhoz, hogy magyarázzák el a döntés okát, és hogy hogyan oldják meg a helyben élők egészségügyi ellátását, ha születendő gyermeket várnak. Konkrétan az alábbi kérdésekre vár választ a minisztertől:

🔵 Milyen szakmai, szakpolitikai indokok alapján és ki hozta meg azt a döntést, hogy a szóban forgó ügyeleti ellátás időszakosan nem működhet Jászberényben?

🔵 Hány orvos távozott a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházból az elmúlt egy évben, amely okból nem tudják megvalósítani itt az ügyeleti ellátást?

🔵 Milyen nagyságrendben nő a szolnoki kórház vonzáskörzetébe tartozó páciensek száma és mit terveznek tenni a jászberényi mentőállomás fenti okból következő leterheltségének javítása érdekében?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Jászberényben a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon "személyi változások", azaz szakemberhiány miatt szeptember 1-ig korlátozzák az ellátást. Ennek jegyében este 16 óra és reggel 8 óra között, valamint hétvégén nem lehet szülni a városi kórházban. Hasonlóképp a gyermekosztály működését is ideiglenesen felfüggesztették. A szülészetet és gyermekgyógyászatot más kórházak veszik át: a Szolnoki Hetényi Géza Kórház, a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház és a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház biztosítja az ellátást ügyeleti időben.

(Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter a környezetvédelmi és egészségügyi minisztereknek hetedik alkalommal megrendezett WHO-konferencia sajtótájékoztatóján a Hungexpón 2023. július 5-én. MTI/Hegedüs Róbert)