„Úgy tűnik, az orosz propaganda hivatalosan is átvette Orbán Viktor Facebook-oldalát”

„Úgy tűnik, az orosz propaganda hivatalosan is átvette Orbán Viktor Facebook-oldalát”

Úgy tűnik, az orosz propaganda hivatalosan is átvette Orbán Viktor Facebook-oldalát a kampány végére – ezt Márki-Zay Péter, a nyugatbarát egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje írta közösségi oldalán pénteken azt követően, hogy Orbán Viktor egy posztban úgy fogalmazott:

„A baloldal lepaktált az ukránokkal”.

Orbán Viktort már eddig is számos hazai, valamint nemzetközi kritika illette amiatt, hogy a térségbeli és nyugati országok vezetőihez képest jelentősen elnézőbben bánik az Ukrajnát katonai erővel megszálló Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az oroszellenes liberális demokratából oroszbarát illiberális vezetővé vált Orbán Viktorral már a V4-ek sem tudtak közösséget vállalni, a szervezet tagjai távolságot tartanak a magyar miniszterelnöktől, köztük a hagyományosan magyarbarátként ismert lengyelek is.

Az azonban, hogy Orbán Viktor a nyugati világ retorikájával szembe fordulva olyan kifejezéseket használ, mint „lepaktálni az ukránokkal”, egyre inkább arra utal, hogy a Fidesz vezetője a hamarosan leereszkedő vasfüggöny keleti oldalát választja Magyarországnak.

Mindez magyarázatot adhat arra is, hogy a miniszterelnök békepárti álláspontja valójában nem a békéről és az olcsó gázról, hanem az oroszok burkolt védelméről szól.