Tajvani kapcsolat - kínossá vált, Szijjártó meg nem történtté tenné az egészet

Mint ismert, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore hátterű cég, a Primebase Group Limited hozta létre és üzemeltette a külügyi tárca által felügyelt tajvani kereskedőházat, ám a hazai hírekbe mégis azzal került be, hogy a céghálójába tartozó Tano Commerce Kft. 1,1 milliárd forint ellenében megvásárolta a csődbe jutott/juttatott Pápai Húsüzemet.

Most azonban Szijjártó Péter az mno.hu-nak az egészet letagadta: azt írta a lapnak, hogy a Primebase Group Limited az MNKH Zrt.-nek nem partnere a tajvani kereskedőház, létrehozásához pedig semmilyen anyagi hozzájárulást nem nyújtott.

Alig hihető, hogy a tajvaninak nincsen kormányzati kapcsolata, hiszen a húsüzemre ajánlattevő Liu Chi-Jen által megnevezett 1,1 milliárd forint roppant jutányos. Már csak azért is, mert csak a magyar állam több mint 11 milliárd forintot töltött bele a pápai húsüzembe.

Szijjártónak mond ellen a MNKH hivatalos oldala is, ahol szintén megjelenik az offshore hátterű Primebase Group Limited.

A külügyér kínos perceiért Magyar Zoltán jobbikos agrárpolitikus is felelős, aki írásban kérte számon a minisztert:

"Baráti vagy üzleti szívességből juttatja külföldi kézre a magyar kormány és a pápai önkormányzat az egyik legrégebbi húsüzemünket? Az ajánlattevő cég tulajdonosa, Liu Chi-Jen vásárolt-e letelepedési kötvényeket? Mekkora összegben állapodott meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Primebase Group Limiteddel a tajvani magyar kereskedőház létrehozásáról és működtetéséről?"

Az mno.hu ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy az MNKH már több pert is elvesztett, legutóbb az Együtt perelt ki adatokat a háttérintézménytől. Az ellenzéki párt azért fordult bírósághoz, mert a cég nem adta ki a 2012–2013 közötti 400 ezer és ötmillió forint közötti szerződések adatait. A bíróság döntése értelmében erre tizenöt napja van. A párt közleménye szerint az Együtt képviselője, Ferjancsics László közel három évig húzódó perben nyert jogerősen a titkolózó kereskedőházzal szemben. Mint írták, a Kúria mostani ítélete iránymutató lehet a többi önkormányzati és állami szervhez benyújtott adatigénylés elbírálásában is.