Úgy járnak-kelnek a migránsok a szlovákiai magyar falvakban, mintha otthon lennének – derül ki a Telex riportjából

Úgy járnak-kelnek a migránsok a szlovákiai magyar falvakban, mintha otthon lennének – derül ki a Telex riportjából

Idén már 24 ezer Magyarországról érkező illegális bevándorlót fogtak a határ szlovák oldalán. Közülük 20 ezren érkeztek csak az elmúlt két hónapban. Sokan az Orbán-kormány felelősségét rebesgetik, de ez nem nyert bizonyítást. Minden esetre a helyiek félnek, bár még nem történt incidens.

A Telex újságírója az illegális migráció által leginkább érintett magyar-szlovák határszakaszra, és a migránsok által leggyakrabban látogatott határon túli, felvidéki településekre – Ipolyhidvégre, Leszenyére, Nagycsalomjára, Kóvárra –, valamint a migránsok gyűjtőhelyéül szolgáló Nagykürtösre látogatott.

Özönlenek a migránsok Szlovákiába Magyarország felől: tavaly egész évben 11 ezren, idén eddig már 24 ezren érkeztek.

Útjuk általános tapasztalataként elmondható, hogy a többségében magyarlakta falvak lakosai ugyan tartanak az otthonaik közelében átvonuló idegenektől, de eddig komoly incidens nem volt. A települések polgármesterei több-kevesebb sikerrel próbálják megnyugtatni a közhangulatot. A szlovák rendőrség próbálja megállítani a bevándorlók sokszor 50-100 fős csoportjait, de leginkább csak arra futja, hogy már a szlovák oldalon idegenrendészeti őrizetbe vegyék, aztán elszállítsák őket. Már korábban is sok illegális bevándorló érkezett Magyarország felől, de idén megtöbbszöröződött a számuk – csak az elmúlt két hónapban 20 ezren érkeztek.

A migránsok főleg a zöldhatáron található hidakon kelnek át az Ipolyon, vagy alacsony vízállás esetén egyszerűen csak átgázolnak a folyón. A határon innen eső településeken is aggódnak a lakosok a migránsáradat miatt. Általában néhány tucat bevándorló közlekedik egy csoportban, de volt olyan is, hogy több százan jelentek meg egyszerre. Ekkora tömeg egy párszáz lakosú faluban már félelmet tud kelteni az emberekben.

A Szlovákiába törekvő migránscsoportok igyekeznek elkerülni, hogy még a magyar oldalon rendőrökbe fussanak, Szlovákiában viszont már kifejezetten keresik a rendőröket, mivel ott megkapják a "szlovákiai tartózkodási igazolás" nevű dokumentumot, amitől azt remélik, hogy azzal szabadon mozoghatnak a schengeni térségben. Senki sem akar Szlovákiában maradni, Németország a cél. Sokukat már ott várja a rokonság, illetve a jobb élet reménye.

A pletykák és bizonyos szlovákiai pártok szerint a magyar rendőrség felülről olyan parancsot kaptak, hogy engedjék el vagy ne fogják meg a határon átlépő illegális bevándorlókat, hogy ezzel Orbán Viktor szlovákiai szövetségese, a Smer (Irány) párt vezetője, a szlovák-magyar határ lezárásával kampányoló Robert Fico támogatottságát növelje.

A migránsprobléma által leginkább érintett szlovákiai falvak lakói arról számoltak be, hogy a bevándorlók 20-30 fős csoportjaiban mindig van egy-egy nő, esetleg néhány gyerek, de többnyire fiatal férfiak érkeznek. Ipolyhidvégre egyszer egy tizenöt fős gyerekcsoport érkezett – 7-15 éves közöttiek egy felnőtt kisérővel. Az is jellemző, hogy a hatóságoknak nem árulják el saját nevüket és valódi születési idejüket: a legtöbbjük Ahmad agy Ali.

Mindenkinek január 1-jén van a születésnapja, csak az év változik: 2007, 2004, 2005. Na, és vannak a nevek: minden harmadik Ali meg Ahmad. Egyszer 179-ből harmincötnek Ahmad volt a neve, negyvennek meg Ali

– mondta el a lapnak Leszenye polgármestere, Majdán László.

Ezen kívül mindegyikük azt állítja, hogy Szíriából jött, mivel az háborús ország, így oda nem lehet visszatoloncolni őket. Ezzel kapcsolatban a lapnak egy angolul valamennyire tudó migráns el is mondja, hogy ha Magyarországon kapnák el őket, akkor visszatoloncolnák őket Szerbiába, ahonnan pedig Törökországba küldenék őket.

A migránsok úgy jönnek, mintha már jártak volna arra: tudják hol tudnak vécézni, hol van víz, hol lehet meghúzódni.

"Ott volt náluk egy mobil, gondolom, rajta volt valamilyen térkép, és ott ki volt jelölve nekik a tervezett útvonal. Jól fel vannak készülve egyébként, legalábbis biztos, hogy nem ismeretlenként, helyzetismeret nélkül jönnek" – mesélte a Telexnek Lestyánszky Viktor, a közvetlenül a határ túloldalán található Ipolyhídvég polgármestere. Az ötszáz lakosú Leszenyén a focipályát szúrták ki maguknak: miután az első csoport észrevette, hogy ott el tudtak bújni az eső elől, a későbbi csoportok már automatikusan oda mentek.

Aztán persze volt, hogy otthagyták az alsóneműt, zoknit, pelenkát, amit meg az önkormányzatnak kellett eltakarítania. Egyszer tüzet is raktak a szabadtéri, de fedett színpad közepén

– mesélte a falu polgármestere.

Az migránsok útvonalába eső falvak lakói félnek a többnyire éjszaka vagy hajnalban közlekedő, jellemzően férfiakból álló csoportoktól. Már csak azért, mert idegenek, akikkel nem beszélnek semmilyen közös nyelvet. Ipolyhidvégen egy a portálnak nyilatkozó helyi nő elmondta: onnan tudják, hogy jönnek, hogy olyankor ugat a kutya, félnek, ki sem mernek menni. Egy ipolyhidvégi férfi emiatt egy gázspray-t is vett a feleségének.

A szlovák rendőrfőkapitány beszámolója szerint a környéken felbukkant emberekből a rendőrök két terroristát és három gyilkosságért körözött embert szűrtek ki – mondta el Leszenye polgármestere.

Majdan László azt is hozzátette:

Szóval mi azért félünk. Mentek az üzletbe is, 50, 100 eurókkal fizettek, szóval kivasalták szépen az üzletet, vettek kiflit, kenyeret, cigit. Voltak ott huszonöten, azért az ott dolgozó nőknek sem volt mindegy, hogy ennyien bementek.

A falu kocsmájának egyik pultosa látott egy videót a Facebookon, amin szerinte egy migráns kergetett valakit az utcán. Az nem volt egyértelmű, hogy hol történt az eset, de szerinte Szlovákiában.

A Telex informátora szerint a magyar rendőrök nem kaptak felsőbb utasítást arra nézve, hogy engedjék futni a Magyarországról Szlovákia felé igyekvő migránsokat, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy a határőrséget ellátó rendőrséget szándékosan nem fejlesztik.

A szlovák oldalon sem sokkal jobb a helyzet: a rendőrség szintén forráshiányos, nincsenek elegen, nem tudják lefedni a teljes határszakaszt. Ennek orvoslására a kormány nem rég 500 katonát vezényelnek a határra, hogy tehermentesítsék a rendőrséget, de a határellenőrzést egyelőre nem akarják visszaállítani.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)