Vívó-vb: A dél-koreaiak legyőzésével világbajnok a férfi kardcsapat

Vívó-vb: A dél-koreaiak legyőzésével világbajnok a férfi kardcsapat

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes csütörtökön 45-11-re verte a mexikóiakat és 45-41-re a törököket, majd pénteken a negyeddöntőben 45-25-re nyert a japánok, a négy között pedig 45-36-ra az idén Európa-bajnok franciák ellen.

Az aranyéremért a sorozatban négyszer győztes dél-koreaiakkal kellett megküzdeni, akiktől az előző két vb döntőjében kikaptak a magyarok. Ezúttal viszont nagyon koncentrált vívással 45-42-re nyertek.

Szatmári az első asszóban 5-4-re kikapott Oh Szang Uktól, majd Szilágyi fordított Gu Bon Gillel szemben. Menet közben, 5-7-es állásnál látványosan megvágta ellenfelét, de nem jelzett a gép, emiatt Gunak lamét kellett cserélni. Ezután Gémesi eggyel nyert Kim Dzsung Ho ellen - akinek a bal lábszárát később többször jegelték -, majd Szatmári kettővel verte Gu-t, így 20-16 volt az állás. A következő asszó Gémesinek nem sikerült, a 0-6-os eredmény azonban nem törte meg a magyarokat, sőt az se, hogy Szilágyi következő asszójában eggyel még nőtt is a különbség. Az utolsó három párharcot a magyarok nyerték, előbb Gémesi, majd Szatmári vívott szenzációsan - utóbbi három bekapott találat után fordított -, végül pedig Szilágyi Ohhal szemben zárta le a mérkőzést.

A dél-koreaiaktól az elmúlt években elszenvedett vereségek után megérdemelt volt a győzelem, és hatalmas az öröm a páston és a lelátón is.

Szatmári plusz négyes, Szilágyi plusz hármas, Gémesi mínusz négyes találati mutatóval fejezte be a döntőt.

A magyar kardcsapat sorozatban a hatodik vb-t zárta éremmel. Az előző ötön négyszer második, egyszer harmadik lett: 2016-ban az oroszoktól, 2017-ben (22-45), 2019-ben (44-45) és 2022-ben (37-45) a dél-koreaiaktól kapott ki a döntőben, 2018-ban pedig bronzérmet szerzett.

Legutóbb 2007-ben, Szentpéterváron lett világbajnok a magyar férfi kardválogatott: abban az együttesben is bent volt már Szilágyi és Decsi.

A férfi kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét nyerték Milánóban: előzőleg harmadikként végzett egyéniben Szilágyi Áron, illetve győzött a párbajtőröző Koch Máté.

A diadallal a magyarok nagyon nagy lépést tettek a párizsi olimpiai részvétel felé, mert eleve kijutó helyen álltak, ráadásul a vb az áprilistól áprilisig tartó egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye éppen a világbajnokság, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám - egy világkupához képest csapatban kétszeres szorzóval - mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

(Címlapkép: 2023. július 28. A Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás (j-b) összeállítású férfi kardcsapat, miután legyőzte a sorozatban négyszer világbajnok dél-koreaiakat a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 28-án. MTI/Illyés Tibor)