Alig csökkent az üresen álló orvosi praxisok száma

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ praxiskezelő nyilvántartása szerint július végéig év eleje óta mindössze 35-öt sikerült betölteni az üresen álló háziorvosi és fogorvosi praxisokból, írja a Világgazdaság.

Országszerte így is további 635 körzetből hiányoznak az egészségügyi szakemberek, úgyhogy a csökkenést aligha lehet kellő mértékűnek nevezni.

A 389 üres háziorvosi körzetből a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van. A tartósan üres praxisok száma eléri az 50-et, a statisztikai adatok szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében 29, Békés megyében pedig 30 praxisban egészen biztosan nem rendel háziorvos.

A számok azt mutatják, hogy a jelenleg üresen álló 246 fogorvosi praxis annak idején csődbe ment, mert nem tudta eladni a korábbi üzemeltetője. Az alapellátó fogorvoslásban az üres körzetek száma a februári 255-höz képest mindössze kilenccel csökkent.

A lap emlékeztet, hogy idén a Magyar Falu Program keretében 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg összesen négymilliárd forint értékben, illetve 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen kétmilliárd forintért. A programmal kapcsolatos visszásságokkal alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben:

Magyar Kamu Program: a Jobbik szerint a kormány lassú halálra ítélte a kistelepüléseket

Portálunk már többször is foglalkozott a koncepcióval, érdemes azonban röviden felidézni, miért is jutott eszébe a Fidesznek még 2018. április 4-én, hogy talán a magyar falvakkal is törődnie kellene. Már 2017-ben kezdtek szállingózni a hírek arról, hogy a kormány megszüntetné az 5000 fő alatti települések önkormányzatiságát.