Jemenből kilőtt rakéták találtak el három kereskedelmi hajót, amerikai hadihajó nyújtott segítséget

Jemenből kilőtt rakéták találtak el három kereskedelmi hajót, amerikai hadihajó nyújtott segítséget

A húszi lázadók szóvivője közölte, hogy haditengerészeti egységeik egy rakétával és egy drónnal mértek csapást az izraeli hajókra. Kijelentette: a támadás válasz volt a jemeni nép követeléseire és a muszlim országok azon felhívására, hogy álljanak ki a palesztin nép mellett.

Három kereskedelmi hajó ellen Jemen felől végrehajtott négy rakéta- és dróntámadás semlegesítésében nyújtott segítséget az amerikai haditengerészet Vörös-tengeren szolgálatot ellátó hajója – pontosította a korábbi híreket az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM) vasárnap, washingtoni idő szerint a délutáni órákban.

A CENTCOM közleménye szerint a USS Carney romboló a Vörös-tengert az Ádeni-öböltől elválasztó szoros térségében több segélykérést kapott támadás alá került kereskedelmi hajóktól.

A részletes tájékoztatásból kiderül, hogy az amerikai hadihajó helyi idő szerint vasárnap délelőtt észlelte, hogy Jemen húszik által uralt területéről ballisztikus rakétát lőttek ki egy bahamai zászló alatt közlekedő brit áruszállító hajó, a Unity Explorer felé. A tüzérségi eszköz a hajó közelében a tengerbe csapódott.

Néhány órával később, délben a nemzetközi vizeken járőröző amerikai romboló semlegesített egy Jemen felől indított drónt, amely az irányába tartott, ugyanakkor az nem nyert megerősítést, hogy az amerikai haditengerészet egysége volt a támadás célpontja - olvasható a CENTCOM közleményében, amely arról is beszámolt, hogy fél órával a drón megsemmisítése után az amerikai hadihajó vészjelzést kapott a Unity Explorer felől, hogy Jemen felől kilőtt rakéta találta el. A USS Carney a károk felmérésében nyújtott segítséget, miközben egy újabb drónt kellett lelőnie. A kereskedelmi hajóban a támadás nem okozott súlyos károkat.

Vasárnap a délutáni órákban egy másik kereskedelmi hajót, a Number 9-et érte szintén rakétatalálat Jemen irányából, nem részletezett károkat okozva az áruszállító hajóban, amely panamai bejegyzésű és bermudai, valamint brit tulajdonban van.

A harmadik kereskedelmi hajó a Sophie II volt, amely a Vörös-tengeren a jemeni húszi lázadók támadása alá került. A panamai hajó, fedélzetén nemzetközi legénységgel szintén vasárnap délután adott le vészjelzést, hogy lövedék találta el. A segítségére siető amerikai hadihajó megállapította, hogy a támadás nem okozott komolyabb károkat az áruszállító hajóban, amelyen nyolc ország állampolgárai dolgoznak - áll a katonai tájékoztatóban.

Az amerikai hadsereg Központi Parancsnokságának közleménye megállapítja, hogy az incidensek közvetlen fenyegetést jelentettek a nemzetközi kereskedelemre és a hajózás biztonságára, valamint veszélyeztették a nemzetközi legénységek életét. Az amerikai értékelés szerint ugyan a támadásokat közvetlenül a húszik indították, de azokat Irán tette lehetővé az iszlamista fegyveresek számára.

A Fehér Ház illetékesei vasárnap annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a húszi lázadók célpontja egyetlen esetben sem az amerikai hadihajó volt.

A húszi lázadók szóvivője közölte, hogy haditengerészeti egységeik egy rakétával és egy drónnal mértek csapást a Unity Explorer és a Number 9 nevű hajókra, amelyeket Izraelhez kötnek. Az illetékes ugyan nem fejtette ki, de azt mondta, hogy a hajókat azt követően támadták meg, hogy azok visszautasították a figyelmeztetéseiket.

A húszik szóvivője egyben kijelentette:

A támadások válasz voltak a jemeni nép követeléseire és a muszlim országok azon felhívására, hogy álljanak ki a palesztin nép mellett.

Novemberben a jemeni felkelők elfoglalták az M/V Galaxy Leader hajót, legénységét pedig elfogták. A húszik a kereskedelmi hajót és 25 fős legénységét arra hivatkozva kerítették uralmukba, hogy Izrael támadást indított a Hamász ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben. A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított.

(Címlapkép: Jemeniek hallgatják Jajha Szarinak, a húszi lázadók szóvivőjének a televíziós bejelentését Szanaában 2023. december 3-án. MTI/EPA/Jajha Arhab)