Újabb 2 milliárd forintot kapott Budapestről a töredékére zsugorodott fideszes médiacsoport Erdélyben

Újabb 2 milliárd forintot kapott Budapestről a töredékére zsugorodott fideszes médiacsoport Erdélyben

A Fidesz határon túli médiabirodalma nagyszabású tervekkel indult, de csúfos kudarc lett.

Az erdélyi Médiatér Egyesület most, 2023 nyarán úgy néz ki: egyetlen nyomtatott sajtóterméke sincs, és a legértékesebb vagyonelemét, a 12 sugárzási frekvenciával rendelkező rádióhálózatát is elkótyavetyélte azzal, hogy kisebbségi tulajdonos lett, már nem rendelkezik felette döntő befolyással – összegzi a Magyar Hang a közpénzzel teletömött „erdélyi Kesma” jelenlegi állapotát, amelynek mára néhány honlapja maradt.

A Fidesz határon túli médiabirodalma nagyszabású tervekkel indult, csúfos kudarc lett belőle, „de legalább jó sok pénzébe került a magyar adófizetőknek”. A lap szerint körülbelül 7,5 milliárd forint állt rendelkezésre az magyar kormány kommunikációs igényeit kielégítő erdélyi médiabirodalom kiépítésére. A pénzt több nyomtatott lap, négy rádió és több honlap felvásárlására költötték. Mivel azonban 2022-ben elfogyott a pénz, decemberben megszűnt a Krónika országos napilap, a négy regionális napilapból 2019 nyarán összevont Székelyhon, a felső-háromszéki olvasókat kiszolgáló, szintén naponta megjelenő Székely Hírmondó, a Heti Hirdető hetilap, valamint a Nőileg havi magazin.

A magyar nyelven sugárzó rádió-hálózat, a Radio Gaga egy ideig az Erdélyi Médiatér Egyesület birtokában volt, de a többségi tulajdonrész (55 százalék) egy budapesti kis magáncég, az MMTK Nonprofit Kft. tulajdonába került. A cégben júliusban tulajdonosváltás történt, és száz százalékban egy román vállalkozó, Radu Morar lett a tulajdonosa, aki ezzel döntő befolyást szerzett az erdélyi rádióhálózatban is. A lap utolérte az üzletembert, aki elismerte, hogy ő lett a többségi tulajdonosa a székelyföldi rádióknak, de egyelőre nem nyilatkozik, mik a tervei az új szerzeménnyel.

A Magyar Hang azt is kiderítette, hogy hiába adta fel médiáinak többségét a szervezet, a támogatás nem apadt el Budapestről.

A Bethlen Gábor Alap az 55.2023-as számú határozatában július 14-én úgy döntött, további kétmilliárddal (egész pontosan 1 milliárd 950 millió adóforinttal) támogatja az Erdélyi Médiatér Egyesület működését.

(Címlapkép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Világrendszerváltás - Merre tovább, Magyarország? című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án. MTI/Bodnár Boglárka)